Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Lygaeus equestris


Το  Lygaeus equestris είναι ένα έντομο πολύχρωμο με κόκκινα και μαύρα χρώματα. Τρέφεται συνήθως με χυμούς από ανοιξιάτικα φυτά.
Το μήκος της φθάνει λίγο παραπάνω από ένα εκατοστό. Η γεύση του είναι πολύ δυσάρεστη, γιαυτό αποφεύγουν, τα μεγαλύτερα σαρκοβόρα να την έχουν για τροφή τους.

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Vanessa cynthia
         


                                H Vanessa cynthia είναι ένα υποείδος της  vanessa cardui. Όμορφη και πολύχρωμη με πιο έντονα χρώματα κυκλοφορεί από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.
Στη χώρα μας δεν έχει διερευνηθεί αρκετά από επιστημονικό ενδιαφέρον το είδος, βέβαια έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα!
Συνήθως αυτές οι πεταλούδες παρουσιάζουν έντονη μεταναστευτική δραστηριότητα , ειδικά τη περίοδο πριν τον χειμώνα σε πιο ζεστές περιοχές.
Στη χώρα μας δεν γνωρίζω να υπάρχουν αναφορές για τέτοιες συμπεριφορές, όπως συμβαίνει σε άλλες πιο βόρειες χώρες.
vanessa cardui


                                Μία από τις πιο κοινές πεταλούδες στη χώρα μας. Πολύχρωμη με περισσότερα ανοιχτοκαφετί χρώματα και σκούρες ή λευκές βούλες στα φτερά της. Τη συναντάμε την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε λόφους με ανθισμένους θάμνους.
vanessa atalanta

Η Βανέσσα Αταλάντα είναι μία πεταλούδα πολύχρωμη. Στα καφετί φτερά της υπάρχουν λωρίδες πορτοκαλί και λευκές βούλες.
Συνήθως τρέφεται με νέκταρ και χυμούς, και την συναντάμε ακόμη και τους φθινοπωρινούς μήνες, πριν τον χειμώνα.

Vespa orientalis                                                   

                                 Η Κόκκινη σφήγκα ή Ανατολική σφήγκα, είναι ένα έντομο, που τρέφεται κυρίως με νέκταρ και χυμούς από τα άνθη της άνοιξης. Κυνηγάει τις μέλισσες για να πάρει εύκολη λεία από το μέλι της. Η φωλιά της συνήθως είναι μέσα σε τρύπες ή ξερολιθιές. Η οργάνωσή της είναι όπως στις μέλισσες, υπάρχει βασίλισσα η οποία γεννά τα αυγά της, αποκτώντας καινούργιες βασίλισσες και κηφήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα περνούν σαν χειμέρια νάρκη και την ερχόμενη άνοιξη με νέα παροικία ξεκινούν νέο κύκλο. Η ανατολική σφήγκα είναι είδος υπό εξαφάνιση με υπαίτιους τα φυτοφάρμακα , αλλά και το κυνήγι από τους μελισσουργούς.
Η Vespa orientalis εκτός από τα εντυπωσιακά κόκκινα και κίτρινα χρώματα έχει και ένα κεντρί με δηλητήριο, που σε περίπτωση αλλεργίας μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις ακόμη και στον άνθρωπο. Όμως και αυτό το έντομο είναι μέρος της διατήρησης της ισορροπίας της φύσης, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Cicindela campestris                                 

                                 Ο Πράσινος Τίγρης ή κάνθαρος Τίγρης, είναι ένα σαρκοβόρο έντομο με αρκετή παρουσία στη περιοχή.
Ζει σε ανοιχτές και ξηρές θέσεις, κινείτε γρήγορα και μπορεί ακόμη να πετάει σε μικρές αποστάσεις.Τρέφεται με μύγες και αράχνες ή άλλα μικρά έντομα
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Eurydema ventralis
                                  Η Eurydema ventralis είναι ένα έντομο, ημίπτερο, πολύχρωμο με κόκκινα και μαύρα σχήματα..                                  Συνήθως το βρίσκουμε σε καλλιέργειες,το οποίο μπορεί και να τις βλάψει.Εδώ βρίσκεται στο φυτό Κάπαρη απομυζώντας χυμούς.
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Hipparchia aristaeus                                   H  Hipparchia aristaeus είναι μία πολύχρωμη πεταλούδα προς το τέλος της άνοιξης, πάνω σε άνθη από τον centranthus ruber.